top of page

De 4 weken voor kerst...

Afgelopen week was ik ziek, een week lang die ik vroeger zou ervaren als een verloren week, ik zou me donker en zielig hebben gevoeld, of zelfs tekort schietend, want zo dacht ik 'de kinderen hebben mij nodig.' Zeker in de week van 5 december, mee naar familie en vol enthousiasme de kinderen meenemen in mijn hang naar het creeren van eigen tradities, vol creativiteit en lol... Maar dat zat er niet in en daar kan ik mij tegenwoordig heel goed aan overgeven. De agenda zonder pardon leeg, verwachtingen bijstellen en vol dankbaarheid geboden hulp aannemen.


Aftellen gaat gewoon door

Ondertussen staken we wel gewoon nog een tweede, en gisteren een derde, kaarsje aan op de klassiekere advent, waarmee we de weken aftellen. Deze staat al jaren op een dienblad waarop we ook aandacht geven aan de antroposofische kijk op kerst. Niet iets dat ik thuis meekreeg of op school leerde, maar ik las er ooit over en voelde me direct getrokken door deze manier van bewust stilstaan bij de symboliek van het leven.


De 4 kaarsen voor kerst hadden we vroeger wel, zelfs op school, elke zondag (op school op maandag) ging er een extra kaarsje aan in een ronde krans. Maar deze antroposofische uitleg sluit zelfs in de verte aan op de symboliek waarmee ik ook werk als holistisch therapeut. Het nodigt je echt uit om te reflecteren op jezelf. Ik zal ook eens een mooie meditatie opnemen rondom het thema kaarsjes aansteken en zelfreflectie, Meld je aan voor mijn inspiratiemail om deze nog voor de kerst te ontvangen. Maar hierbij de symboliek van de advent in mijn eigen woorden. Pak dat mooie notitieboekje er maar eens bij en schrijf per week eens op wat er in jou opkomt:-In de eerste week leggen we edelstenen tussen de kaarsen, om bewust te zijn van de basis van onze aarde, het stenenrijk vol mineralen. Dit is de perfecte tijd om zelf ook te verstillen, om naar binnen te keren en te kijken "waar gaat het licht binnenin mij harder van branden?" Wellicht komen er hobbies uit je jeugd voorbij? Pak er eens eentje op, of ga na in welke mate kun je deze interesses als volwassene weer eren?


-In de tweede week leggen we groenblijvende takjes bij de stenen, om zo het plantenrijk te eren. Deze week staat voor het leven dat door alles en iedereen heen stroomt, de perfecte symboliek om je bewust te worden van wat je wilt zaaien. Waarin wil jij groeien? En wat wil je terugdoen voor de natuur, nog een zakje bollen dat je lastminute nog wilde planten, of een lief gebaar dat je wilde geven aan een ander die zo belangrijk is in jouw leven? Niet voor niets heet mijn praktijk Marije Bloeit en werk ik in mijn programma Mama Bloeit, de wereld van de planten zit zo vol symboliek, die ik gretig als metafoor gebruik, zeker ook in coachingsessies in de natuur.


-In de derde week zetten we er een schaapje, maar ook een hertje en andere diertjes bij. Het is de week van het dierenrijk een thema dat draait om instincten en emoties. Een thema dat we veelal afgeleerd zijn, het dierlijke wordt al snel gezien als primitief, het luisteren naar je instinct zou niets goed doen voor de ander... Maar stel jezelf eens voor waar jij was zonder jouw instinct en koester die momenten waarin je gewoon deed wat je diep van binnen voelde. Luister jij naar jouw gevoel? En vraag je eens af, hoe werkt intuïtie voor jou?


-De vierde week zal de herder erbij komen, deze week staat in het teken van het mensenrijk, de mens die uitgenodigd wordt om het licht aan te steken wanneer het buiten donker is. Zoals wij ons als mens kunnen ontwikkelen is misschien niet perse altijd garantie geweest voor meer licht en liefde, maar jij hebt altijd de keuze dat wel te doen. Wat wil jij in het licht zetten, met wie wil jij jouw liefde delen, wat kun jij doen om de wereld een beetje lichter en liefdevoller te maken? Het kindje Jezus dat gezien wordt als de brenger van het licht, bewaren we in het laatste zakje van de advent, maar de engel zal al bij Jozef en Maria in het ‘stalletje’ staan als voorbode.


Betekenis geven

Dit soort symboliek, ik ben me er steeds meer voor gaan openen sinds ik het spirituele pad van ons leven meer ben gaan omarmen. Het geeft betekenis aan het leven en brengt me terug bij de basis van geloven, niet zozeer in het heilig verklaren van de kerk of andere prominenten als het op geloof aan komt, maar het geloven in het Goddelijke als algemene vorm van vertrouwen. Het echt voelen dat je hier niet voor niets bent, dat niets voor niets is en je altijd gedragen wordt.


Ik ben benieuwd hoe het met jou zit, voel jij je verbonden met de symboliek van Kerst? Voel jij je gedragen in het leven? Kun jij jouw innerlijke licht echt laten stralen? Beantwoord eens voor jezelf de vraag, wat de periode rondom Kerst voor jou betekend. Wil je dit met mij delen? Gewoon via deze link een berichtje sturen mag altijd. Ik vind het leuk om te lezen wat er bij anderen speelt!


Maak nu gratis en vrijblijvend kennis!

Sowieso krijg ik altijd veel energie van gesprekken met anderen, over hun persoonlijke proces. Niet voor niets werk ik als therapeut. En om die reden heb ik ook nog eens kritisch gekeken naar mijn agenda en heb ik voor kerst nog een paar plekjes vrij gemaakt voor een kennismakingsgesprek. Dus mocht jij je op ene of andere manier geraakt voelen door iets uit deze Blog, of op een andere manier nieuwsgierig zijn naar hoe een enkel gesprek met mij al van betekenis kan zijn voor jou… Vraag dan nu gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan via deze link


En niet te vergeten, ik noemde al eens een meditatie die ik onlangs bedacht, ik zal m deze week opnemen en volgende week versturen in mijn inspiratiemail. Meld je vandaag nog aan en mis niets van deze en andere inspiratie!

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page