top of page
Zoeken
  • Marije Brand

11 Tips om meer te blijven genieten van het moederschap

Ja je krijgt er zoveel voor terug, maar het is hard werken en gaat niet altijd over rozen. Tot overmaat van ramp komen de dames op leeftijd altijd op het verkeerde moment om de hoek met het goedbedoelde advies ‘geniet er maar van’. Super advies, ofcourse… MAAR HOE DAN??! Hoe doen die andere moeders dat, hoe kun je genieten in tijden van slaaptekort en pedagogische onmogelijkheden?


Nou, daarom kom je bij deze blog terecht!
1 Leer van papa.

Allereerst, de grootste frustratie, die tackelen we maar meteen, want van papa kunnen we ook iets leren! Hij doet maar 1 ding tegelijk. Is het omdat hij het niet kan of omdat hij ons ziet struikelen? Eigenlijk kan niemand het, toch doen we het wel, maar ons brein gaat er niet zo lekker op.

Je versnippert jouw aandacht, dus geen wonder dat jij je na een dag multitasken versnipperd voelt. Geen was opvouwen tijdens het koken, vanuit de keuken roepen dat er opgeruimd moet worden om vervolgens met je schone blouse een bloedneus te stelpen… oké die gaat wat ver, maar je snapt mijn punt, stop met jongleren en heel misschien lukt het… En geniet dan vooral van de oprechte aandacht die je dan kunt geven… aan je kind of aan een taak, maar niet te vergeten ook aan jezelf.


2 Lach!

Ten tweede, mooi na die eerste… want jij kon een glimlachje ook niet onderdrukken, toch!?!

Je ziet het voor je hoe jij alles tegelijk probeert te doen waardoor er wel eens iets mis gaat: de pasta aanbakt, je koffie koud wordt, of de was blijft te lang nat in de trommel. Het is soms om te huilen, maar als je dit zo leest, alsof het over een ander gaat, dan werkt het toch op je lachspieren. Doe dat vaker, neem jezelf en jouw taken rondom de kinderen met een korreltje zout. Durf te lachen om je eigen fouten. Moeilijk? Bedenk je eens wat er fysiek gebeurt: door alleen al je mondhoeken op te tillen maak je een stofje aan in je brein waardoor je humeur/energie verbetert.


3 Dans.

Als het dan niet lukt om erom te lachen, dans ermee, maar letterlijk! Word je gek van van de sfeer in huis? Zet een lekker dansbaar deuntje op en laat jezelf gaan, gegarandeerd dat jij je daarna een ander mens voelt, want je brengt letterlijk de energie in beweging! De kans is groot dat de sfeer in huis compleet bijdraait, misschien dansen jouw kinderen wel spontaan mee (je kunt het proberen te vragen) en zo heeft iedereen weer positieve energie.


4 Stop met oplossen.

Jij hoeft niet overal een oplossing of een antwoord voor te hebben. Vraag simpelweg aan jouw kind: “wat denk jij?” En desnoods vraag je ze het nog eens in drie varianten. Behalve dat het jou energie scheelt in jouw brein is de kans groot dat je kind met iets komt waarbij de vindingrijkheid je hart doet smelten.


5 Onthoud: niemand is perfect

Vergelijk jezelf met niemand anders. Lees nog eens de vorige blog terug, over de 7 mythen uit het moederschap. Want echt lieverd, give yourself a break. Iedereen is anders, alle kinderen zijn anders, elk individu blinkt ergens in uit, zolang jij je maar niet steeds focust op dat wat (nog) niet zo lekker loopt. Stop met vergelijken en kijk naar wat er wel goed gaat!


6 Sta schuldgevoel niet toe

Als je dan echt een break nodig hebt, geniet er dan ook van. Je hoeft geen mom-quilt met je mee te zeulen als je even naar de kapper gaat of een weekendje weg met een vriendin, want je leeft jouw kinderen het mooiste voorbeeld voor: jij laat ze zien hoe je ten alle tijden zelf kunt zorgen voor je eigen geluk.


7 Put jezelf niet uit

Een betere wereld begint bij jezelf. Dus behalve voorkomen dat de planeet uitput, put ook jezelf niet uit, hoe ver je ook gaat, wees lief voor jezelf als je een keer iets kookt waarmee je technisch gezien buiten de lijntjes van je principes kleurt. Wanneer het zwaar voelt, doe soms gewoon ook dat wat beter voelt voor jou.


8 Zeg vaker nee

Leer van peuters en zeg vaker NEE. Zo zeg je JA tegen jezelf, want hey, je bent geen motor. Of het nu gaat om helpen op school, iemand die wil dat jij direct komt helpen om een nog mooiere treinbaan te maken of een familieaangelegenheid, je bent geen uitleg verschuldigd als het soms gewoon beter voelt om nee te zeggen. En durf te genieten van een momentje niets.


9 Kracht van kwetsbaarheid

Praat en durf kwetsbaar te zijn. Deel je struggles met een vriend(in). De herkenning kan al genoeg zijn, maar hoe meer jij je kwetsbaarheid durft te laten zien, des te meer zul jij verbinding voelen. Het praten lucht op. Luister ook eens echt naar de ander. Het is vaak makkelijker om dingen in een perspectief te plaatsen als je het als een buitenstaander leert bekijken. En wellicht pik je nog een goede tip mee.


10 Begin de dag goed

Sta eerder op, tja niet de makkelijkste, ik zou ook niet willen aanmoedigen dat jij alleen, voordat de kinderen opstaan, tijd mag vrijmaken voor jezelf, maar het maakt het soms wel iets makkelijker. Bovendien is dat (half) uurtje in de ochtend zo magisch: of je nu gaat lezen, mediteren, wandelen, yoga of schrijven. Doe iets waardoor jij een bewuste en fijne start ervaart, die me-time pakken ze je niet meer af en de rest van de dag zul je makkelijker aan kunnen!


11 Knuffel!

Echt, jouw kinderen hebben huidhonger, maar jij zelf ook natuurlijk. Net als jouw kind(eren) wordt ook jij direct rustiger; je maakt een gelukshormoon aan, je hartslag gaat omlaag en je immuunsysteem omhoog. Vergeet ook niet jouw partner, ook al gaat deze post niet over jouw relatie, elke dag even elkaar vastpakken verbind jullie twee samen en zo voel je weer hoe je de zorg voor de kinderen samen deelt, zelfs al komt het praktisch door jullie verdeling iets meer op jouw schouders.Heb jij nog tips om meer te genieten?

Er zijn ontelbaar veel meer manieren om meer te genieten van de tijd met jonge kinderen, maar hier kom je vast al verder mee…

Ga hiermee aan de slag en deel hoe het jou helpt op Instagram, zo inspireer je anderen ook weer!

Tag mij @marijebloeit en dan zal ik jou als ware cheerleader nog wat extra aanmoedigen!


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page