top of page
Zoeken
  • Marije Brand

7 Mythen over de perfecte moeder


Jaja lieve mama, houd je vast, ik ga jou even met beide benen op de grond zetten, want wat gaan er een hoop mythen over het moederschap rond! Ik heb het vaak over loslaten, maar echt loslaten gaat makkelijker als je weet dat de ‘perfecte moeders’, waarmee jij je (onbewust) vergelijkt, lang niet zo perfect zijn als ze lijken. Je bent vast niet van alle 7 mythes onder de indruk, maar iedereen heeft een zogenaamde ‘zwakke plek’. Kijk zelf welke jou raakt/raken.1 De perfecte moeder ziet er perfect verzorgd uit

Oké, we weten wel dat je op Instagram veel foto’s ziet met een filter, maar toch. Sommige moeders zijn zoveel tijd, geld en frustraties verder elke dag, alleen maar om er zo goed uit te zien. Ook ik houd ervan om mezelf goed te verzorgen en ik vind opmaken ook een fijn me-time momentje. Maar lieverd, die plaatjes van de perfecte moeders, daar schuilt zoveel meer achter; de onzekerheid, de geldzorgen, of het gevoel zonder dat perfect verzorgde plaatje niet goed genoeg te zijn… Deze mythe is niets nieuws, maar toch staat deze op de eerste plaats, omdat we het vaak weer vergeten zodra we ermee geconfronteerd worden. Dus ga bv eens mediteren op het thema ‘eigenwaarde’, op dat moment dat jij anders voor de spiegel zou staan om ‘er iets van te maken’.


2 De perfecte moeder heeft haar huis altijd op orde

Een plaatje uit de jaren 60, wie gelooft er nog in? En toch is de meest gehoorde zin als ik ergens binnenkom ‘oh, let niet op de rommel’ of ‘sorry hoor, de schoonmaakster komt morgen pas’ en varianten hierop. Dan heb ik het nog niet eens over de perfecte gestylde huiskamer, of (nog erger) de ‘insta perfect’ kinderkamer. Begrijp me niet verkeerd, ik houd ook van leuke styling, maar gun jezelf (én jouw kind) een beetje ruimte, durf te leven. Dat matcht nu eenmaal niet altijd op kleur en daar hoort gewoon een beetje rommel bij.


3 De perfecte moeder doet en voedt; alles groen, voor een mooie planeet

Ja duh, als je niet alles doet voor de planeet hebben jouw kinderen straks geen aardbol om op te wonen. En dat betekent dus niet half, maar all the way, no time to lose. Niet dus… alle beetjes helpen! Jij hebt wellicht net als Claire en ik een missie voor de planeet, maar de wereld heeft niets aan jou als je het na een tijdje niet meer vol houdt. Geloof mij, de meeste moeders die leven volgens het ‘groene boekje’ gebruiken ook wel eens een: wegwerp flesje, wattenstaafje, luier, milieu onvriendelijke verpakking, een ei, auto etc. Super goed wanneer jij je bewust bent van jouw footprint, maar maak het voor jezelf ook duurzaam. Volhouden boven perfectie!


4 De perfecte moeder heeft haar kinderen onder controle

We willen allemaal dat onze kinderen zich gedragen, luisteren en sociaal zijn. Maar karakters verschillen en jij weet niet wat er achter de voordeur gebeurd. Bovendien zien we het vaak niet eens wanneer een ander kind in de supermarkt even dwars ligt, of in het restaurant niet met mes en vork eet. Bedenk je dat wanneer jouw kind uit de bocht vliegt en jij gefocust bent op het controleren van het gedrag dit vaak averechts werkt. Dus let liever eens op hoe vaak die ogenschijnlijk perfecte moeder dreigt, of beloningen belooft… iets dat beide pedagogisch sterk wordt afgeraden. Sturing geven door het voor te doen levert vaak meer op en bedenk je wanneer het lastig wordt, dat jouw kinderen zich veilig genoeg voelen om zichzelf te zijn.


5 De perfecte moeder zorgt dat haar kinderen altijd gezond eten

We willen allemaal dat onze kinderen gezond zijn, plant-based eten is natuurlijk een mooi streven, maar ook hiervoor geldt; de perfecte moeder die enkel gezond eten voorschotelt, heeft daar een (niet vol te houden) dagtaak aan. Of heeft een rits aan supplementen nodig om ondervoeding tegen te gaan. In ayurveda gaan ze uit van de 80/20 regel; wat simpelweg staat voor 20% loslaten wanneer een kind zin heeft in iets zoet/vet. Kinderen die opgroeien in een gezonde relatie met eten, dus niet bang zijn voor ‘oh dit is slecht/ongezond’ en zich bewust zijn over de voedingswaarde/herkomst van het eten, zullen op latere leeftijd vaak veel gezondere keuzes maken.


6 De perfecte moeder is een rasechte optimist

Oh hell ! Ik sta weliswaar bekend als overwegend positief, maar ik benoem dingen open en eerlijk wanneer het even tegen zit. Soms heel zichtbaar op social media, soms alleen aan een goede vriendin. Maar die moeder die altijd maar lacht en alles positief ziet heeft, of zelf een groot trauma, of doet alsof, of schotelt haar kinderen een beeld voor waardoor zij later serieus in de problemen komen en moeite zullen hebben met negatieve situaties. Uren of dagen in de ellende blijven hangen of alleen maar klagen in een app groepje, dat is het andere uiterste, maar let’s keep it real lieve mama!


7 De perfecte moeder laat haar carrière niet lijden onder het moederschap

De grootste zegen van onze tijd, maar ook een grote uitdaging. Mijn oma vertelde onlangs dat ze baalde dat ze nooit voor een baas heeft gewerkt, maar dan vooral omdat ze graag iets had gedaan waarbij ze meer onder de mensen zou zijn, om meer mensenkennis op te doen en iets van de wereld te snappen. Ik koos er juist een aantal jaren geleden bewust voor om fulltime thuis te zijn voor de kinderen. Wanneer jij een flitsende carrière heel hoog hebt zitten, dan hoef je die zeker niet onder het tapijt te vegen zodra je kinderen hebt. Ik hoop dat je het goed kunt regelen met jouw partner of andere hulp krijgt/regelt waardoor er voor de kinderen een veilige, ontspannen tijd bewaakt wordt. Dat kan nl makkelijk! Maar dat het kan, dat betekent niet dat het moet. Dus volg jouw gevoel, waar ligt jouw passie, wat maakt jou een leuke moeder?


Eerlijk...

Heel eerlijk gezegd hoop ik dat ik jou niets nieuws heb verteld. Al weet ik dat we allemaal zo onze eigen valkuilen hebben. Welke van deze thema’s triggert jou het meest? Ga na waardoor dat komt en weet dat je best iets minder streng mag zijn voor jezelf. Elke keer wanneer jij jouw gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’ onderdrukt, sla je een stukje negatieve energie op in jouw lichaam. Dat maakt je moe, zelfs wanneer de gebroken nachten al lang achter de rug zijn. Soms kan een stevige massage helpen, of een goede energetische behandeling. Schroom niet om eens een gratis kennismaking aan te vragen om te bekijken waarmee jij geholpen bent. Maak vrijblijvend een afspraak via het formulier op mijn site.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page