top of page

Zelfzorg vs zelfliefde.

Bijgewerkt op: 12 okt. 2021

Het zijn beide termen die je de laatste tijd veelvuldig voorbij ziet komen. Ik ging al een paar keer live met mooie ondernemers om ook bij hen volgers in te laten zien hoe ik kijk naar zelfliefde. Maar toch, hoe populair de term ook is, we lijken vooralsnog gulziger gebruik te maken van een term als ‘druk zijn’ of ‘de kinderen blijven rommel/lawaai/poepluiers maken’ en dooddoeners als ‘ik heb geen keuze, ik heb een drukke baan’ of ‘de hypotheek moet betaald worden’. Ik weet dat het niet makkelijk is om alle ballen hoog te houden, maar als het gras toch altijd groener is bij de buren, waarom zou je nog mee doen met die ratrace als je het gras ook kunt laten verwilderen om te genieten van een tuin vol paardenbloemen en de vlinders en bijen die daar op af komen. Je wist al dat ik van metaforen hou toch? Oftewel, hoe erg is het echt om een bal te laten vallen, om je prioriteiten nog eens kritisch te bekijken… Hoe zou jouw leven eruit zien als zelfliefde jouw prioriteit zou zijn?Zelfliefde

Even over die zelfliefde. Of laat ik het even duidelijk maken via liefde in het algemeen… Jij vindt het toch ook fijn wanneer iemand laat blijken dat hij jou lief heeft, door lieve woorden, een aardige daad of een bloemetje? En zelf laat je toch ook blijken aan je kinderen dat je van ze houdt, door ze regelmatig een dikke knuffel te geven of eens lekker te verwennen. Hoe vaak sta jij jezelf toe, om dit voor jezelf te doen? Snap jij dat je ook jouw liefde voor jezelf kunt vergroten, door voor jezelf te zorgen… Alleen al omdat je daarmee jouw geluk meer onafhankelijk van de liefde/goedkeuring van anderen maakt. Want zolang jij in meer of mindere mate, bewust of (misschien wel vooral) onbewust afhankelijk bent van de liefde en aandacht van een ander, des te meer zul jij je energie kwijt raken aan het pleasen van die ander.


Voorleven

Als je mij al even volgt ken je mijn overtuiging als het gaat om voorleven al; dat geldt ook als het gaat om zelfzorg, maar zeker ook het resultaat in zelfliefde en gelukkig zijn. Zelfzorg is dus niet alleen een manier om je zelfliefde te vergroten, maar ook om je kinderen te laten zien hoe belangrijk het is om voor jezelf te zorgen, zodat zij ook voor zichzelf leren zorgen. Dat voorbeeld hebben veel van ons vroeger minder gehad, of tenminste niet onder de druk van verwachtingen zoals in onze maatschappij nu. Compleet anders dan hoe onze moeders vaker thuis waren, er meer geleund kon worden op een vangnet van een sociale constructie in de buurt, kerk of familie. Je kunt zelfzorg ook zien als een zuurstofmasker in het vliegtuig. Door eerst voor jezelf zorgen heb je ook meer te geven. Behalve in vitaliteit van jouw fysieke lichaam gaat dat ook zeker op wanneer het om de energie van liefde gaat. Denk maar eens aan het liedje van Harry Jekkers dat Tabitha zo mooi zong bij ‘de beste zangers’. Want "wie van zichzelf houdt geeft pas echt iets kostbaars weg als ze ‘ik hou van jou’ tegen een ander zegt".


Maak er een spel van...

Nu is de manier waarop je liefde wil ontvangen voor iedereen persoonlijk, maar er zit wel een globale kern in van ‘gezien, gehoord, geliefd’ worden. Dit is de kern van het verlangen in ons allemaal. Zelfzorg kan daarin een belangrijke rol spelen. Zelfzorg voor meer zelfliefde kun je in de praktijk voor ieder op verschillende niveaus toe te passen. Ik heb ze onderverdeeld in 5 niveau’s…


-Bodylove

-Investeren

-Niets nodig

-Ga ervoor

-Ontvangen


Als je op verschillende niveaus structureel meer voor jezelf gaat zorgen heb je BINGO… Er is een reden dat ik deze niveaus zo benoem, ik zie namelijk hoe graag we een spelletje spelen, hoe graag we een wedstrijd lijken te maken van ons leven. Laten we dat dan in ons voordeel gebruiken en voor onszelf een prestatiedoel stellen als het gaat om zelfzorg. Niet omdat ik zo'n fan ben van prestaties neerzetten, maar omdat ik zie dat de prestatiedrang in onze cultuur wel de grootste hobbel is in het goed voor onszelf zorgen...


NB. Een beetje net als aan tafel: onze kinderen hebben er, zoals zoveel kinderen, lol in om overal een spelletje van te maken, dus wij kennen tig varianten om ze toch alles te laten eten. Ook al weet ik dat niet elke variant altijd pedagogisch verantwoord was; meestal zorgt het voor groot succes!


Dus waarom zou het niet werken bij onszelf, om onze neiging tot competitie als tussenstap(!) te gebruiken in het creëren van een liefdevolle gewoonte voor onszelf?!?


Nu jij!

Bij mij (en menig coachees van mij) werkte deze manier van kijken naar zelfzorg in ieder geval! Daarom heb ik een BINGO kaart voor jou gemaakt. Een kaart waarop jij kunt afvinken welke dingen jij met regelmaat, dus niet eenmalig, voor jezelf doet.


Wanneer jij deze kaart in je story's op Instagram deelt, dan inspireer jij anderen om ook meer prioriteit aan zelfzorg te geven. Tag mij dan ook, want dan maak je ook nog eens kans op leuke prijzen! Hou mijn account in de gaten voor leuke acties!


Meer impact, gratis in je mailbox!

En om je een handje verder te helpen heb ik een reeks video’s gemaakt waarin ik net iets dieper op de niveaus in ga! Deze kun jij gratis in je mailbox krijgen, vul hieronder in en je kunt meteen met jouw zelfzorg voor meer zelfliefde aan de slag!232 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page