top of page

Hoe de maan mij inspireert

Jij leest vast ook steeds vaker over mensen die leven met het ritme van de maan, wanneer je terug gaat in de geschiedenis is dat zo gek nog niet, in de middeleeuwen was het al bekend hoeveel invloed de maan heeft op de landbouw. Echter was dat ook de tijd dat de kerk in deze ‘overgave aan de natuur’ een bedreiging zag voor het ‘volgen van de kerk’ dus werd het leven met de maan weggezet als hekserij. Het effect daarvan is zo heftig dat er nog altijd een grote groep is die weerstand heeft bij dit thema. Toch kun je er niet om heen. Persoonlijk liet ik me inspireren door veel verschillende bronnen, van het boek van Yasmin Boland, tot verschillende mooie vrouwen die zich hier verder in gespecialiseerd zijn. Ik vind het interessant om verbanden te zoeken in de wetenschappelijke informatie over de maan en de spirituele kijk, maar ook door zelf te journallen wat ik ervaar in verschillenden cycli.


Allereerst de wetenschap

Ik deelde al over het koraal dat bij nieuwe maan voortplant, maar er zijn meer wetenschappelijke feiten die een beetje meer inzicht kunnen geven rondom de invloed van de maan. Tenslotte weet iedereen hoe de maan zorgt voor eb en vloed. Dit effect is geheel natuurkundig uit te leggen. https://www.natuurkunde.nl/artikelen/3485/het-ontstaan-van-eb-en-vloed Deze werking op het water heeft ook effect op de vochthuishouding in de grond en in planten. Wanneer je dan bedenkt dat ons menselijk lichaam voor ongeveer de helft uit water bestaat, dan is het al niet heel gek dat je daar iets van kunt merken. Het is ook grappig om te weten dat de verhouding water afneemt als we ouder worden, van gemiddeld 80 procent als embryo tot 45 procent als volwassene. Niet gek dus dat je aan je kinderen sneller merkt dat het volle maan is! Overigens heeft dat te maken met de groei van botten en vet, zo zit er ook bij ons nog zo'n 70 procent water in onze hersenen en wel 80 procent in onze longen. Deze uitleg is dus nog vooral op het fysieke, daar begint al de mogelijke verklaring dat dit effect vaak meer voelbaar is voor mensen die heel bewust in verbinding staan met hun lijf.Waarom zo emotioneel

Al dat water heeft een aantal functies, het zorgt voor het transport van jouw voedingsstoffen, maar ook voor het soepel laten stromen van jouw bloedcellen en van daaruit ook het afvoeren van afvalstoffen. Het helpt je warm of koel te blijven en zorgt voor de communicatie tussen cellen en daarmee ook essentieel voor jouw zintuigen. Wanneer je nog eens verder inzoomt op de longen, waar relatief het meeste water in zit, dan is het goed om te weten dat energetisch de longen de plek zijn van opgeslagen verdriet, depressie, weinig afweer en psychisch vasthouden. En in tijden van nieuwe en volle maan spreekt men over springtij, oftewel het verschil tussen eb en vloed is dan heftiger, je kunt je misschien voorstellen dat jij jouw emoties in deze periodes ook sterker voelt.


Spiritueel

Nu komt het leukste, vind ik. Het is misschien interessant om te weten hoe de maan natuurkundig en energetisch doorwerkt, maar nog meer; wat kun je hier mee? Wanneer je jouw emoties sterker voelt, dan kun je die gaan overschreeuwen, extra hard doorwerken en verdoven met veel afleiding of zelfs alcohol, maar je snapt hopelijk dat je het ‘probleem’ daarmee niet oplost. Liever ga je daarom juist wanneer je emoties zo heftig zijn voelen waar ze vandaan komen en wat je nodig hebt om je beter te voelen. In de volle maan wordt er extra licht gereflecteerd en kun je goed om je heen kijken, naar jezelf in relatie tot de wereld om je heen. Ten tijde van de nieuwe maan, deze noemen ze ook wel de donkere maan, zie je nauwelijks reflectie en in het donker kun je minder ver kijken, dus zie dit als een uitnodiging om nog meer naar binnen te keren.


Nieuwe maan

Om het meeste uit de nieuwe maan te halen volg je deze dag(incl de komende 48 uren) om meer dan normaal toe te geven aan je behoefte aan zelfzorg. Wanneer je tot rust komt voel je meestal vanzelf al wat je nodig hebt, mocht je denken ‘ik word alleen maar onrustiger van niets doen’ dan ontwijk je die rust waarschijnlijk al zo lang dat dit simpelweg een ontwenningsverschijnsel is. Je kunt niet alsmaar doorhollen, dan raak je opgebrand. Ga daarom tijdens nieuwe maan terug naar wat jij nodig hebt, waar je diep van binnen naar verlangt. Geef alle aandacht aan je mooiste dromen en het gevoel dat je daarbij wilt ervaren.


Volle maan

De volle maan vraagt alsnog om een persoonlijke invulling, maar wanneer jij voelt dat jij je graag wilt verbinden, dan is de volle maan het ultieme moment om die sociale contacten op te zoeken. Niet voor niets worden er bij volle maan vaker cirkels georganiseerd. De volle maan staat gelijk aan de zomer en is dus een mooie tijd om de bloemetjes buiten te zetten, om te kijken wat er allemaal in bloei staat in jouw leven. Het is ook de tijd dat je dit spreekwoordelijke vuur mag gebruiken om letterlijk te verbranden wat je niet meer nodig hebt. Je kunt niet alles vasthouden, als je al je gedachten, gewoontes en ervaringen vast zou houden wordt het een zware rugzak die je meedraagt.


In de tussentijd

Behalve de nieuwe en volle maan, zijn er ook 2 standen tussenin: het eerste kwartier en het laatste kwartier. Het eerste kwartier is een week na de nieuwe maan, de dromen waar jij tijdens de nieuwe maan je aandacht hebt gegeven vragen natuurlijk om actie, dit is de tijd om te plannen, welke stapjes kun je deze maand nog zetten om dichterbij te komen. Actie dus, opbouwende stappen voor je carrière, werken aan je relaties, gaan sporten etc. Het laatste kwartier is de week na de volle maan, de tijd om nog meer los te laten, waar je bij volle maan een begin hebt gemaakt is dit de tijd om te snoeien, om gewoontes af te leren of een detox bijvoorbeeld.


Rituelen

Wie leeft volgens het ritme van de maan hoeft niet een kast vol wierook, edelstenen en andere spirituele tools te hebben. Het creëren van een ritueel helpt je wel om bewuster aandacht te krijgen voor de cyclus, maar dat volstaat met een plannen van tijd en schrijven. Schrijf je intenties uit, daarmee stuur je ze naar een nieuw niveau, dit kun je spiritueel uitleggen, maar zo werkt het ook gewoon in je denkende brein. En bij volle maan iets opschrijven om vervolgens los te laten door het te verbranden of in stukjes scheuren werkt ook gewoon heerlijk op een heel aards niveau. Ik hou altijd van een nuchtere kijk op mijn spirituele pad, maar ik gebruik daarbij wel graag metaforen, daarom zou ik deels wel aanmoedigen om je eens te verdiepen in de spirituele tools die je bij maanrituelen tegenkomt, al is het maar omdat je in deze tools letterlijk en figuurlijk iets vast kunt pakken, wat je intentie zeker ten goede zal komen. Soms laat ik een maancyclus passief voorbij gaan, andere keren haal ik er wel mijn edelstenen en smudgesticks bij, volg hierin jouw eigen gevoel!


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page