top of page

HET GAAT ALLEMAAL VOORBIJ...


Net zoals je troost mag halen uit de wetenschap dat minder mooie dingen voorbijgaand zijn, zo kun je ook je geluk vergroten door op de mooie momenten bewuster te zijn dat dit voorbijgaand is


Tja, laat ik maar eerlijk zijn, zoals je misschien kunt verwachten als je mij een beetje kent, maar alles gaat voorbij, dus ook die lekkere vakantie...Of die 5 minuten rust

Of dat uurtje stilte in de nacht

Of dat lief samen spelen van je kroost

Of ...(vul in waar je nu net van zit te genieten)


Maar voordat je denkt dat dit pessimistisch bedoeld is...

Dat zou ik natuurlijk nooit doen...

Het gaat namelijk over dezelfde vergankelijkheid als het feit dat de minder mooie tijden voorbij zullen gaan.


Het op en af met maatregels

De opmars van de Taliban

Het ziekzijn van iemand in je gezin

Het moe zijn na maanden/jaren gebroken nachten...

Etc.


Het lijkt zo misschien wat ongepast opgesomd, maar zo zijn de kaarten in het leven verdeeld.

Niemand heeft er iets aan als jij je harten A onder het vloerkleed stopt, omdat je de ander niet wilt zien lijden...


"oh weer zo'n ongepaste vergelijking" zegt het stemmetje in mijn hoofd dan... "maar mijn mooie boodschap dan?"... Als ik al mijn woorden blijf wegen komt de helft er nooit uit en dat is precies het probleem dat hier ook in het rijtje past, want er zal altijd iemand zijn die het anders ziet.


Wil jij iets voor jezelf opeisen, iets voor je kind aanvechten, iets voor je huwelijk aankaarten, you name it... Altijd kan iemand er anders in staan, altijd kan iemand kritiek op je hebben, maar zolang je vanuit je hart blijft leven kunt jij je eigen ego met liefde beantwoorden "this too shall pass"


Ik heb deze wijsheid 1,5 jaar geleden 'geleerd' van Deepak Choprah, hij deelde een oud hebreeuws verhaal:


Lang geleden leefde er een koning die enorm veel last had van zijn wisselende gemoedsstemmingen. Ofwel hij was superblij ofwel was het net andersom en zat hij heel diep in de put. Hij was al jaren op zoek naar een oplossing hiervoor, maar geen enkele arts van zijn hof vond een oplossing. Niets hielp … geen sport, geen medicijn, geen toverspreuken … dus raakte de koning niet af van zijn lastige aandoening.


Ontgoocheld zette de koning alle behandelingen stop. Gelukkig was er een oude trouwe adviseur van de koning die afwist van het bestaan van een oude wijze mysticus die diep in het bos woonde. Deze mysticus werd gezien als de meeste wijze persoon van het land. De koning sprong op zijn paard en samen met zijn trouwe adviseur zocht hij de mysticus op.


De mysticus hoorde geboeid het verhaal van de koning aan en zei hij dat hij inderdaad de koning van zijn kwaal af kon helpen. De mysticus vroeg een maand de tijd om aan de oplossing te werken. Vol ongeduld ging de koning ging hiermee akkoord.Na een maand keerde de koning terug naar de wijze mysticus in het bos. Hij vertelde aan de koning dat hij de oplossing voor het probleem van de koning bij zich had. De koning was verrukt!


De mysticus liep naar de koning en gaf hem een kleine gouden ring. De koning had van alles verwacht, maar niet dit. Hoe zou een ring hem van zijn emotionele dieptepunten en emotionele pieken afhelpen. Hoe kon een onnozel sieraad hem van zijn angsten en depressies afhelpen. De koning had genoeg gouden ringen. Allemaal mooier dan deze.


De mysticus vertelde aan de koning dat elke keer wanneer hij weer in een diep dal zat of juist ongekende vreugde meemaakte, hij de tekst op de ring moest lezen.

De ontgoochelde koning naam de ring, deed hem om zijn vinger en verliet mysticus.

Op een dag was de koning ten einde raad. Hij was op de vlucht voor de vijand die hem wilde ombrengen. Maar zijn pad liep dood op een steile rots bij een diepe afgrond. Terug kon hij niet en de ondergang leek onontkoombaar. Hij besloot dat dit een goed moment was om de ring te raadplegen. De inscriptie luidde: ‘Ook dit gaat voorbij.’ Deze boodschap bracht een diepe rust bij hem teweeg. De vijand vond hem niet, de koning overwon en vierde feest. Hij was bijzonder ingenomen met zichzelf.


Op dat moment kwam zijn trouwe adviseur naar hem toe en vroeg hem de tekst in de ring nogmaals te lezen. “Hoezo,” zei de koning, “het gaat nu toch goed?” “Zeker”, antwoordde de dienaar, “maar de boodschap is ook bedoeld voor plezierige tijden.” Opnieuw las de koning: ‘Ook dit gaat voorbij.’ En hij realiseerde zich dat ook fijne momenten niet eeuwig duren en dat juist de eindigheid van alles betekenis geeft aan het leven. Het gaf hem rust en hij besloot nu alleen nog te genieten van het moment.


De koning was geholpen.


De koning wilde de wijze mysticus rijkelijk belonen. De wijze mysticus mocht vragen wat hij wilde voor zijn beloning; paarden, kastelen, dienaren, grondgebied, alles. De wijze mysticus zei dat hij niks hoefde, het enige wat hij vroeg is om de wijze boodschap te laten verder leven in het land van de koning.Zo komt deze boodschap nu bij jou terecht...

Ik ben benieuwd wat bij jou nu speelt, waarbij je weer wilt zien dat het van voorbijgaande aard is... Of knuffel in fijne tijden je dierbaren nog net iets bewuster, om samen te berusten dat ook al is dit van voorbijgaande aard, je hiermee nu een moment van vreugde mag verankeren, opdat alles betekenis geeft...


Deel mijn bericht op insta om andere te inspireren.

Of deel met mij jouw gevoel op dit moment door mij simpelweg HIER een mailtje te sturen

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page