top of page
Zoeken
  • Marije Brand

3 redenen om vandaag nog meer los te laten als moeder

Oh mama, ik zie je zuchten, ik zie je op je lip bijten, ik zie de stoom uit je oren bij de ochtendspits, maar ik zie je ook vol liefde: bij dat bed voor het instoppen, die knuffel uitdelen en dat glaasje sap inschenken… Jij wilt bewuste keuzes maken, maar jij dreigt je dromen en idealen op te geven, omdat het totaalplaatje niet vol te houden is. Alles hoort erbij, je doet het super, je doet je best, maar dit houd je niet eeuwig vol! En zelfs als jij dit leest en denkt ‘oh joh, dat valt hier nog wel mee’, er is altijd iets wat je los kunt laten om simpelweg meer gelukkig te zijn. En waarom? Behalve voor je eigen geluk, doe je daar juist jouw kind(eren) een groot plezier mee!Oke, ik begin meteen eerlijk, ik kan jou verzekeren, ik was geen ploeter moeder, ik schaarde me ook onder de gelukkigen waar de nachten vrij soepel verliepen en bovendien hadden we hier de luxe waardoor ik na de geboorte van nr 3 een tijdje bewust thuis kon blijven voor de kinderen. Super relaxed zou je denken. Toch werd ook ik geleefd, stelde ik mijn dromen en idealen uit. Ook ik heb door schade en schande moeten leren om meer los te laten, maar ook toen ik dacht dat ik daar in gegroeid was, leerde ik om nóg meer los te laten. En sinds ik zelfstandig ondernemer ben pluk ik hier helemaal de vruchten van. Ik ben trots op wat ik losgelaten heb, omdat ik nu meer geniet van het leven als moeder van 3, maar ook omdat ik weet hoeveel het betekend voor de impact die ik heb op mijn kinderen, mijn omgeving en de mensen met wie ik werk.


Het is echt niet erg om soms even op je tandvlees te lopen, om opgebrand te zijn na gebroken nachten en om een dag jonglerend door te brengen als: moeder, vrouw, werknemer, meer moeder, als dochter, tijdens het sporten en met een beetje geluk ook als gezellige vriendin. Het is oké, dus hier geen belerend verhaal waardoor jij je schuldig gaat voelen. Het is oké als je weer eens na een dagje ploeteren op de bank ploft met een matige Netflix serie, zak chips en reep chocolade en tegelijkertijd met je telefoon in de hand, doelloos scrollend en passief append met vriendinnen. Om vervolgens (weer) veel te laat naar bed te gaan. Dat doen we allemaal wel eens! Toch wil ik je wel bewust maken waarom je best iets meer los MAG laten, juist in het belang van jouw kind(eren). En wel om deze 3 redenen:


1 Ze worden zelfstandiger!

Jij mag jouw kind meer loslaten. Zeker weten, zowel wanneer er meer brood op de grond ligt dan in dat mondje, of later wanneer er een veel te dikke laag beleg op gaat als je ze het al jong zelf laat smeren. Maar ook wanneer jouw kind haar shirt/sok verkeerd om aan trekt (ik dacht altijd maar, dan weet die lieverd bij de opvang ook meteen dat ze aan het oefenen is) en zelfs wanneer ze niet zo aardig doet tegen een vriendje of vriendinnetje. Leeftijdsgenootjes kunnen elkaar veel beter helpen, de een zal jouw kind zelf wel corrigeren, de ander leert er assertiever van te worden. Zo lang jullie thuis sociaal communiceren zal jouw kind het ook leren.


Maak er ook geen groot complimenten spel van, dan worden ze alleen maar afhankelijk van jouw lof. Nee echt lieve mama, laat gewoon los. Alles heeft z’n eigen tijd en tempo, dus ook jouw kind. Zelfstandigheid dwing je ook niet af. Je mag ze gewoon fouten laten maken en vertrouwen op hun emotionele groei. Focus jij je maar op jouw lessen en emoties. Want als jij die van jou weg stopt, omdat je eerst jouw kind wilt helpen, zal jouw kleintje ook des te meer blokkeren.2 Zij voelen dat jij meer ontspannen wordt…

Kinderen spiegelen de hele dag, niet dat ze nooit hun eigen autonome driftbuien hebben, maar een groot deel is niets meer dan jouw spiegel. Wil je een oplossing voor hun moodswings? Pak eerst je eigen mood aan! Wil je dat zij rustiger de dag doorgaan? Precies, zorg dat je zelf de rust bewaakt! Dit geldt voor zoveel meer. Wanneer jij stress ervaart over het gezond eten van jouw kinderen zullen zij jouw spanning koppelen aan het eten. Zo wordt eten een negatief item. Terwijl jij wenst dat ze met veel plezier leren hoe fijn gezond eten is, toch? Ook als het gaat om bv het zorgen voor de planeet. Voor jouw kind is het fijner om van jou te leren hoe je relaxed bij kunt dragen aan een mooiere wereld in plaats van de stress te zien van alles goed te willen doen omdat de wereld anders vergaat.


Je doet wat je kunt en dat doe je goed, laat het los en relax! Het klinkt simpel, in theorie is het ook echt zo, maar ‘in the heat of the moment’ pakt dit nog lang niet zo relaxed uit. Dus neem hierin kleine stapjes, bekijk het per moment, voel je enthousiasme wanneer het lukt om zelf ontspannen te zijn, met de kinderen, met het huishouden, etc. Door ook verwachtingen naar jezelf iets meer los te laten, zal het je beter af gaan om anderen iets meer los te laten en daar wordt jullie leven gegarandeerd gezelliger van.


3 Zij staan later in jouw voetsporen!

Iets dat je zowel heel praktisch kunt uitleggen als ook op diepere lagen in het familiesysteem, waarin veel van onze uitdagingen geworteld zijn. Kijk, jouw kinderen leren van wat jij doet, niet wat je zegt, laat staan wat je voor hen doet. Zij leren van HOE jij jouw leven ‘doet’. Precies zoals jij ook veel hebt meegekregen in jouw jeugd. Nog los van het energetische stukje dat we bij familieopstellingen tegen kunnen komen. Alleen al hoe jouw familie het altijd deed heeft effect op jou en als jij dat niet los laat, heeft dat ook effect op jouw kinderen.


Het komt er simpelweg op neer dat jij veel bewuste en onbewuste patronen hebt overgenomen van jouw moeder, je ouders en anderen die veel aanwezig waren in jouw jeugd. Of het nu de fijne eigenschappen zijn of (helaas zeker zo vaak) de niet helpende patronen en gedachten. Hier zijn de verhalen vaak uiteenlopend van grote trauma’s tot juist ook de perfect gelukkige jeugd. Dat laatste kan hoe gek het ook lijkt ook negatieve gevolgen hebben voor jou. Wanneer jij je herkent in het geleefd worden, of wanneer jij je wel eens afvraagt of je het ooit goed genoeg doet. Dan is de kans groot dat jij jezelf beperkt en waarschijnlijk alleen maar harder bent gaan werken in de hoop met dit gevoel af te kunnen rekenen. Juist hier is loslaten het beste wat je kunt doen.


Klaar om los te laten?

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, alleen al omdat loslaten iets anders is dan van je afduwen… Maar juist wanneer jij kritisch durft te kijken naar waarom jij doet wat je doet en meer los durft te laten, dan help jij jouw kind(eren), omdat jij niet langer dat voorbeeld doorgeeft. Of het nu gaat om het loslaten van jouw kind(eren), de verwachtingen in het werk en het huishouden, of hoe jij als vrouw overkomt…


Zolang het geen hand is van een kind dat van een smalle richel af dreigt te vallen, of drukverband op een slagaderlijke bloeding is, dan mag je het los laten! Of het nu gaat om een mooie eigenschap is of een slechte, of het nu een positief gevoel is of een negatieve, wanneer je leert dat het slechts een verhaal is dat jij jezelf verteld (of laat vertellen) dan ga je het leven een stuk lichter ervaren.


Tip: Ga er actief mee oefenen, over nadenken, van je af schrijven, mediteren of hang een passende quote op in je huis of als screensaver op je telefoon als reminder. Er is niet veel nodig om gelukkig te zijn, behalve het inzien dat jij het recht hebt om nu gelukkig te zijn en dat is het mooiste dat jij jouw kind(eren) kunt voorleven! Wat houdt je nu nog tegen? Wat kun jij los laten?


Ik kom in mijn praktijk veel moeders tegen die denken dat ze heel goed kunnen loslaten, maar waar toch onbewust nog veel vastgehouden wordt aan ervaringen uit het verleden. Je merkt dit bijvoorbeeld doordat je op een situatie telkens weer heftiger reageert dan je lief is. Of je nu staat te schreeuwen tegen je kinderen, of het altijd beter weet dan je man, op je tenen loopt als je moeder er is of jezelf kleiner voelt bij een vriendin waar het vanzelf líjkt te gaan. Het gaat jou en jouw gezin echt helpen door dit boven tafel te krijgen. Kom jij er zelf niet uit, dan mag je altijd contact opnemen met mij, misschien heb ik meteen een tip voor je, of kunnen we eens samen bespreken wat ik voor je kan doen. Klik hier, dit is gratis en vrijblijvend!


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page