top of page

11 manieren om goed geaard te zijn

Wanneer jij mij gevonden hebt, of het nu via instagram, google of via via is, dan is de kans groot dat je net als mij nieuwsgierig bent naar een holistischer beeld van het leven en het welzijn van jou en jouw omgeving. Grote kans ook dat spiritualiteit en energetisch werk ook jou interesse hebben... Maar laat mij je eraan herinneren, dat je er helemaal niets aan hebt als je niet goed gegrond bent. Overigens is 'nuchter' en wetenschappelijk in het leven staan, nog lang niet hetzelfde als echt goed geaard zijn. Want ook wanneer je, zoals zovelen tegenwoordig, zo in je hoofd zit, met to do lijstjes, met gepieker en zorgen om anderen, mis je de echte connectie met de aarde. Iets dat je uiteindelijk uitput net zoals een boom zonder wortels in de grond uitgeput haar blad zal laten vallen. Daarom deze blog met fijne tips om daar actief aan te werken!Holistisch gezien betekend aarden zoveel meer dan wortels in de grond. Meer dan die klassieke tegenhanger van het zweven in concepten (of dat nu spirituele of wetenschappelijke concepten zijn). Het gaat om het gevoel dat je gedragen wordt, dat je kunt leunen en mag vertrouwen op het leven. Om te kunnen genieten van het hier en nu, zonder teveel stress over wat er komen gaat. Het gaat ook om de verbinding met de aarde als moeder van al het leven, in plaats van het westerse reiken naar de hemel en alsmaar willen groeien, waarbij je veel moeitelozer keuzes maakt, keuzes die jou op je pad houden waarvoor je hier op aarde bent, maar ook keuzes die gezond zijn voor jou én de planeet.


1) Bewust van je lichaam

2) Voeten

3) Masseren

4) Slaap

5) Ademhaling

6) Natuur

7) Zintuigen

8) Geraakt worden

9) Water

10) Muziek

11) Bewegen


1) Wordt je bewust van je lichaam

Het begint al bij 'uit het hoofd in het lijf'. Neem waar hoe het echt met je gaat, voel je ergens spanning in je lichaam, ga daar dan met aandacht naartoe. In een wereld waarin we veel in ons hoofd leven, is ons lichaam letterlijk de verbinding met de aarde. Bedenk je hoe je vanuit je navel verbonden was de placenta, jouw eerste verbinding met het aardse leven. En wordt je bewust van de onderkant van je wervelkolom, hier zit het wortelchakra (meer over de chakra's lees je hier) van waaruit je energetisch verbonden bent met de aarde. Stel jezelf voor hoe je wortels schiet vanuit je lichaam de aarde in.


2) Voeten op de grond

Behalve je lichaam als geheel zijn toch je voeten het meest letterlijk verbonden met de aarde. Let er daarom eens op of je stevig op 2 voeten staat, op 1 been sta je niet alleen letterlijk te wiebelen, maar maak je ook een instabiele verbinding waardoor je minder in je eigen kracht kunt staan, je hebt letterlijk en figuurlijk iets buiten jezelf nodig om op te leunen. Behalve dit bewustzijn kan het ook helpen om je voeten bewuster te voelen, door vaker op blote voeten te lopen, bij voorkeur buiten. Neem via je voeten waar of de ondergrond hard/zacht is, warm/koud en voel wat deze verbinding met de aarde met je doet. Zonder oordeel en zonder hier een complete analyse op los te laten, is hier bewust aandacht aan geven al genoeg om je meer geaard te voelen.


3) Masseren voor diepere overgave

Een hele fijne manier om je voeten te stimuleren in dit bewustzijn is jezelf een voetmassage geven, je verbindt jezelf zo bewuster met je voeten. Vooral de onderkant, daar waar veel uitlopers van zenuwen en meridianen liggen. Je kunt het punt midden onder je voetzool extra stimuleren, opdat hier een belangrijk marmapunt zit dat in verbinding staat met je hart, zo maak je nog sterker verbinding vanuit je hart. Deze manier van verbinden voel je ook wanneer gemasseerd wordt, door de totale ontspanning lukt het vaak beter om je over te geven aan de dragende kracht van de aarde. (Wist je dat ik in mijn holistische praktijk ook combinaties maak met massage?)4) Het aardende effect van slaap

Ik noemde al dat ontspanning bijdraagt aan de mate waarin jij je kunt overgeven aan de aarde. Goede nachtrust draagt daarom ook direct bij aan een goede aarding. Wanneer je moe en futloos uit bed stapt schiet je sneller in je hoofd, je brein wil je namelijk waarschuwen voor gevaar en is zo geprogrammeerd om je ook bij vermoeidheid steeds meer te waarschuwen, omdat een vermoeid lichaam natuurlijk kwetsbaarder is, misschien heb je al eens ervaren dat je zo vermoeid bent dat je juist meer moeite hebt met inslapen/doorslapen... Het is ook een gemene wisselwerking, want behalve betere aarding na goede slaap, wanneer je niet goed geaard bent heeft dat vaak ook effect op je slaap.


5) Stuur je ademhaling tot in de aarde

Je ademhaling is vaak de snelste route naar meer ontspanning en door de juiste ademhaling schakel je jouw parasympaticus in. Dit is het systeem in je brein dat zorgt dat je jezelf veilig voelt en dat zo je accu weer opgeladen wordt. In deze moderne tijd zit je steeds vaker in het sympatische systeem (het deel in je brein dat je in nood acuut in beweging brengt, maar ook het deel dat overmatig reageert op stress door bijvoorbeeld notificaties op je telefoon en andere moderne zaken die niet feitelijk een noodsituatie zijn, maar door je brein wel zo opgepikt worden). De parasympaticus zou je dus ook kunnen zien als de richtingaanwijzer, die je brein wijst in een richting waarin je weer goed kunt aarden. Door bewust op je ademhaling te letten, deze telkens een beetje te vertragen, met aandacht steeds verder omlaag: Probeer maar eens 6 tellen in, 6 tellen vast, 6 tellen uit, 6 tellen vast en dan weer in. Dit noem je de boxademhaling. Stuur de lucht naar je buik en als het lukt ga dan verder met je gedachten omlaag, bedenk je dat je met je gedachten je zuurstof tot aan je voeten stuurt en blaas de co2 ook bewust uit richting de aarde, waar deze weer omgezet wordt in voeding voor planten die er verse zuurstof voor terug geven.


6) Geniet van de aarde in de natuur

Wat is er nu fijner dan de frisse lucht in het bos inademen? En zelfs meer dan deze frisse lucht waarvoor we graag een boswandeling maken. De natuur is zo puur en letterlijk geworteld dat dit telkens weer bewezen effect heeft op ons lichaam. Door regelmatig in de natuur door te brengen, het liefst alleen en zonder haast, zul je zien dat je steeds beter gaat ervaren wat 'geaard zijn' is. Door deze ervaring creëer je een ankerpunt waar je zo steeds eenvoudiger naar terug kunt wanneer je opmerkt dat je dit fijne gevoel kwijt was.7) Gebruik je zintuigen

In het bos staan onze zintuigen vaak veel bewuster open, je merkt de wind op, het geluid van vogels en knisperende blaadjes, misschien de geur van het bos etc. Dit effect kun je ook thuis bewuster opzoeken, want je zintuigen bewuster gebruiken laat je meteen al meer in je lichaam en in het moment zakken. Niet perse door je ogen, die leiden je toch sneller naar je brein en naar overprikkeling, maar door bewuster te proeven, texturen te voelen in je mond of op je huid, temperatuur waarnemen, geluiden of juist stilte opmerken. En voel, voelen wat het met je doet, zonder oordeel, gewoon gewaar worden om zo meer bewust het moment in je op te nemen.


8) Geraakt worden is een aardse ervaring

Dit voelen volledig toelaten, dus ook echt voelen hoe je geraakt wordt, werkt enorm bevrijdend en daarmee uiteindelijk aardend. Behalve dat dagelijks echt goed lachen ook heel aardend werkt, echt! Maar ook de mindere emoties doen dat, wanneer je emoties niet wil voelen, gaan ze zich vastzetten in je lichaam. Elke opgeslagen emotie maakt het moeilijker om in contact te blijven met je lichaam, tot je de emoties weer toe kunt laten, dus schreeuw, huil, laat het maar toe. Huilen of boos schreeuwen is iets dat velen van ons als kind afgeleerd hebben. Hoe goed bedoeld ook, vroeger leerde je om flink te zijn en je te gedragen, maar zodra je dat beeld loslaat voel je de opluchting. Deze opluchting laat je direct meer zakken in de overgave en het vertrouwen in de aarde. Je gaat juist door het laten stromen van emotie weer steviger in je kracht staan.


9) Water stroomt zo de aarde in

Alles stroomt beter in een rivier vol water dan in een uitgedroogd beekje, dus ook de emoties die je los wilt laten om beter te kunnen aarden; drink voldoende. Zowel het kijken naar water, het voelen van water en het drinken van water helpen je om jezelf op verschillende niveau's schoon te spoelen, maar denk ook eens aan een plant die na een regen bui zijn wortels weer volzuigt met water, zo sta jij dus ook steviger op de aarde. Ga maar eens onder een douche staan en voel hoe het water alles van je af spoelt, zie hoe het water via het putje de grond in trekt en visualiseer hoe de shit die van je afgeweekt is als meststof door denkbeeldige wortels weer in jouw voordeel mag gaan werken.10) Muziek kan ook aarden

Muziek draagt direct bij aan de tip geraakt worden, ga maar eens echt bewust zitten om te luisteren naar een goed muziekstuk of naar een bezielde songtekst. Niet ieder liedje is even krachtig om te aarden, maar experimenteer en alleen al door er bewuster op te letten helpt het je, je ontdekt al snel welke nummers die fijne aardende klank/beat hebben (ik zal nog eens een lijst met helende liedjes verwerken hier). Laat je meevoeren door de energie van een liedje dat je intuïtief uitkiest en voel hoe de muziek je uitnodigt om te wiegen met je heupen, te stappen met je voeten, te schudden met je lijf, blijf steeds bewust weer die voeten neerzetten en beweeg met heel je lichaam.


11) Nog meer bewegen richting de aarde

En beweeg dan nog meer, gebruik al je spiertjes, zorg dat de bloedstroom goed actief blijft, dit is voor veel mensen misschien wel de makkelijkste manier om te aarden, gewoon middels een sport die bij je past, of je nu wandelt, crossfit doet, zwemmen yoga of chi gong. Let wel op dat je om te aarden, loslaat wat je prestatie is, want dat streven naar de beste houding, de snelste ronde of de strakste spieren, dat is weer iets dat je vanuit je hoofd beleefd. Ik oordeel niet wanneer je dat tijdens je sport wel van waarde vindt, maar gun jezelf ook gewoon het oordeelloos ervaren van je beweging. Voel gewoon hoe je voeten tintelen, je benen warm worden, je armen zwaar worden. Ga eventueel na het sporten nog even een minuutje zitten, om dit echt bewust waar te nemen.


Zo zijn er nog wel meer tips en aanvullende oefeningen om meer te kunnen aarden, heb jij een favoriete die hier niet bij staat? Mail m mij, misschien voeg ik m nog toe.


Mocht jij merken dat zelfs deze tips niet voldoende zijn om je dat ontspannen gevoel te geven van rust, in je kracht staan, veiligheid en vertrouwen om je over te geven, trek dan eens aan de bel bij een professional. Je bent ook welkom om bij mij een kennismakingsgesprek aan te vragen om te kijken wat jij nodig hebt om dit wel te kunnen ervaren.34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page